arrow_back

Eerste proefplaatsing van 3D biocomposiet Nabasco gevelpanelen voor ProRail gerealiseerd


 


Vorig jaar werd NPSP benaderd door Studio Marco Vermeulen met de vraag of wij een oplossing konden bieden om het unieke ontwerp voor een natuurinclusieve gevel te realiseren. Geen alledaags gebouw, maar een nieuw bouwconcept voor de behuizing van elektrische installaties zoals een 13 ton wegende gietharstransformator, serverkasten en railbeveiligingsapparatuur langs het Nederlandse spoor. 

Door ProRail is de ambitie neergelegd om in de komende jaren verouderde gebouwen te vervangen door een modulair, biobased en natuurinclusief concept. Door Studio Marco Vermeulen is dit vertaald in een prachtig en slim ontwerp waarin modulaire 3D gevelpanelen toegang bieden tot bijvoorbeeld broedplekken. 

Door de combinatie van hoge eisen op het gebied van brandveiligheid, de wens om met natuurvezel te werken (in dit geval riet) en de zeer lange levensduur bleek het door NPSP ontwikkelde Nabasco 8010 een  zeer goede oplossing. Omdat het materiaal geperst wordt in een mal is er geen materiaalverlies tijdens productie. De panelen zijn duurzaam en circulair: er worden grotendeels hernieuwbare en biobased grondstoffen gebruikt en de panelen kunnen weer volledig worden gerecycled tot nieuwe panelen. 

Als belangrijke stap in het ontwikkelingsproces heeft Sustainer enkele weken geleden een ‘mock-up module’ in de binnentuin van het indrukwekkende hoofdkwartier van ProRail geplaatst. Deze eerste mock-up wordt gekenmerkt door vier gevel opbouwen waarin zijn bijzondere materialen hebben gebruikt, waaronder mycelium, hergebruikte gipsplaten, leem, houtvezel en cellulose. Dit was ook een mooi moment om proefexemplaren van het 3D gevelelement te plaatsen zodat het ontwerp ook goed beoordeeld kan worden. 

 

We zijn trots op het prachtige resultaat, de mooie samenwerking en het ambitieus opdrachtgeverschap van ProRail. 

 

#circulair #biobased  #biocomposiet #houtbouw #natuurinclusief 

Prev:
Next: