arrow_back

NPSP ontwikkelt gevel voor innovatie paviljoen

NPSP ontwikkelt in samenwerking met Studio Marco Vermeulen een biobased natuurinclusieve gevel voor het Innovatie Paviljoen Marineterrein Amsterdam

De samenwerking werd vervolmaakt door Sustainer die het houten bouwsysteem heeft ontwikkeld en het Uitvindersgilde die het project heeft gerealiseerd. De biocomposiet buitengevel heeft een bijzondere vorm met daarin nestkasten voor vogels en insecten. NPSP en Studio Marco Vermeulen zijn van plan om deze natuurinclusieve, vormvrije geveldelen grootschalig te gaan toepassen.

Circulair bouwen met biobased materiaal

Ondertussen mag bekend worden verondersteld, dat de huidige bouwmaterialen tot veel CO2-uitstoot en uitputting van grondstoffen leiden. Biobased bouwmaterialen zijn duurzamer om te produceren dan veel andere bouwmaterialen zoals aluminium, kunststoffen en beton. Bij de teelt van de gewassen waaruit de biobased materialen bestaan, haalt ze namelijk CO2 uit de lucht en slaat het op in de vorm van koolstof.

De samenleving heeft een steeds sterkere behoefte aan dit soort hoogwaardige producten en materialen met een zeer lage impact op het milieu. De verwachting is dat de wetgeving zoals de Green Deal, New European Bauhaus en Carbon Border Adjustment Mechanism in de komende tijd deze prille behoefte aanzienlijk zal versterken. In Nederland zijn er o.a. door Planbureau voor de Leefomgeving en de Sociaal Economische Raad aanbevelingen gedaan om het klimaat- en circulaire beleid te versterken. Daarnaast moeten ook de overheden zelf en waterschappen in 2030 al 50% circulair inkopen en in 2050 zelfs 100%. Tezamen een sterke driver om de in Nederland de 20 miljoen vierkante meter gevel die per jaar gerealiseerd wordt te gaan verduurzamen met biobased materialen.

Innovatie Paviljoen Marineterrein

Wethouder Van Dantzig heeft op donderdag 28 september het Innovatie Paviljoen officieel geopend. In het gebouw van 6 bij 6 meter zijn verschillende innovatieve bouwmaterialen en vernieuwende systemen te zien. Zo zijn er ook zeewierpanelen te vinden op plekken waar je gipsplaten zou verwachten en heeft het groene dak een innovatief systeem dat zonnepanelen sneller en gemakkelijker bevestigt. 

De gemeente Amsterdam en AMS Institute ondersteunen de bedrijven in het demonstreren en onderzoeken van hun materialen en producten. Na een jaar testen verkennen de gemeente Amsterdam samen met de bouwsector wat er nodig is om biobased bouwen op te schalen. Het Innovatie Paviljoen is te bezichtigen op het Marineterrein en bevindt zich aan de binnenhaven tegenover NEMO.

Gevelontwerp

Studio Marco Vermeulen heeft het ontwerp gemaakt voor gevelpaneel. De vormgeving is gebaseerd op organische structuren die bijvoorbeeld bladeren sterkte geven. Ook bij de panelen zorgt de driedimensionale structuur voor sterkte en daarmee ook voor efficiënt gebruik van materiaal. Door de toepassing van deze structuur verkrijgt het gevelpaneel goede mechanische eigenschappen met minimale dikte.

Het paneel is zo ontworpen dat het 90, 180 en 270 graden gedraaid kan worden, maar altijd mooi aansluit op de aangrenzende panelen. Daardoor ontstaat een levendig, natuurlijk patroon en zal iedere gevel uniek zijn. Een dat terwijl er maar één soort paneel gebruikt wordt dat daardoor industrieel geproduceerd (geperst) kan worden met behulp van een mal. De achterzijde van de gevelpanelen kan ook als voorzijde worden gebruikt, waardoor er heel ander patroon ontstaat.

Het biocomposieten gevelpaneel is door en door gepigmenteerd, waardoor het verzaagd kan worden zonder dat er lelijke randen ontstaan. Er zijn vele kleuren mogelijk. Voor dit paviljoen is gekozen voor een baksteenrood die verwijst naar de expressieve, organische architectuur van de Amsterdamse School.

De gevel combineert een nieuw (biobased) materiaalgebruik met natuurversterking. Sommige panelen hebben gaten; dit zijn invliegopeningen voor vogels en insecten. Hierachter bevinden zich houten nestkasten. In de komende maanden zal worden gemonitord hoe intensief hier gebruik van wordt gemaakt.

Nabasco 8012 materiaal

De gevelpanelen zijn gemaakt van het biocomposiet Nabasco®8012 materiaal. Dit materiaal bestaat uit de lokale, natuurlijke reststromen riet, kalk van drinkwaterbedrijven en een gedeeltelijk biobased hars: grondstoffen met een lage of zelfs negatieve CO2 footprint, die niet ten koste gaan van voedselproductie of van de andere kant van de wereld komen. De productie is te vergelijken met het maken van een brood. De ingrediënten worden gekneed tot een deeg dat geperst wordt in een mal. Het resulterende materiaal levert een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur.

Bij de productie van Nabasco® materiaal ontstaat geen afval. Het is een thermo-hardend biocomposiet, waarbij per geveldeel exact de benodigde hoeveelheid grondstof in een mal gaat. Door dit proces vervormt het bord achteraf niet kan het extreme temperaturen weerstaan van -50°/+150°. Na afloop van het lange gebruik is het geveldeel weer als grondstof in te zetten voor de productie van nieuwe Nabasco biocomposiet producten.

Grotendeels biobased, in de nabije toekomst 100%

Grotendeels afvalgebaseerd, in de nabije toekomst 100%

3D-vormvrijheid, onderscheidend maatwerk mogelijk

Brandveilig (optioneel), Klasse B S1 S0 van EN13501-1

Prachtige natuurlijke esthetiek

Negatieve CO2-footprint mogelijk

Ervaren partner

Engineered materiaal om de kosten en het materiaalgebruik te minimaliseren

Weinig tot geen materiaalverlies (productie in matrijzen)

In de massa gekleurd mogelijk, geen toplaag/coating nodig

Lange levensduur

Weinig en eenvoudig onderhoud

Lokale materialen mogelijk

Aangepaste keuze in ingrediënten mogelijk

Geschikt voor extreme weersomstandigheden

 

NPSP

NPSP stimuleert de circulaire en biogebaseerde materiaaltransformatie door de ontwikkeling en productie van bio- en afvalgebaseerde composietmaterialen en –producten. NPSP werkt als een one-stop-shop, door technische en mileukundige engineering, in-house materiaal en productontwikkeling en productie aan te bieden. NPSP doet dit al meer dan 20 jaar en geldt als een van de pioniers op het gebied van biobased materialen.

Studio Marco Vermeulen

Studio Marco Vermeulen is een ontwerpbureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en ontwerpend onderzoek. Studio Marco Vermeulen bouwt al decennia met biobased materialen. Zo is de studio onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van The Dutch Mountains, dat bij oplevering in 2024 het hoogste houten gebouw ter wereld zal zijn. Studio Marco Vermeulen vindt het nu het moment om het roer om te gooien en te kijken naar klimaatvriendelijke bouwmethodes, zoals bouwen met hout en biocomposieten. Marco Vermeulen is onder meer te zien in de beroemde VPRO Tegenlicht-documentaire Houtbouwers.

Sustainer

Sustainer.home is een bouwsysteem voor modulaire woningbouw in hout. Met ongekende ontwerpflexibiliteit, optimale digitale ketenintegratie en geavanceerde 3D modellen. Zo helpen we ontwikkelaars, aannemers, architecten en producenten te versnellen in de transitie naar schaalbaar en betaalbaar duurzaam bouwen.

Uitvindersgilde

Het Uitvindersgilde is een collectief van acht creatieve ondernemers die hun vaardigheden en middelen hebben gebundeld. Zij doorbreken de grenzen van de disciplines en combineren kunst met techniek, technologie met ambacht en creativiteit met constructie.

Prev:
Next: