arrow_back

NPSP ontwikkelt bio-based gevelproduct

In de Amsterdamse Waterleidingduinen heeft NPSP, een pompstation voorzien van Nabasco® Products 3D-gevelpanelen. 


De door NPSP ontwikkelde thermohardende biocomposieten met het label Nabasco® zijn duurzaam en onderhoudsvrij, waardoor ze zeer geschikt zijn voor veeleisend buitengebruik zoals gevelbekleding. Bovendien leent het vrije-vormvermogen van Bulk Moulding Compound (BMC)-composieten zich uitstekend voor 3D-ontwerpen. Een 3D-structuur zorgt niet alleen voor goede mechanische eigenschappen en daarmee efficiënt materiaalgebruik, maar biedt ook de mogelijkheid van fraaie onderscheidende vormgeving. Met een keuze aan zo lokaal mogelijk betrokken ingrediënten zoals natuurlijke vezels uit maaisel en reststromen uit afvalwater, het drinkwaterproces en de landbouw, en met al dan niet natuurlijke pigmenten, kan NPSP zo gevelprojecten op maat faciliteren die schoonheid, sterkte en duurzaamheid combineren.  

Voor dit pompstation werd gekozen voor een passend paneelformaat van 60x60cm, er werd een ontwerpwens geformuleerd en een kleurenschema geselecteerd. De ontwerpwens was om de rimpeling van het omringende water en in de nabijgelegen zandverstuiving terug te laten komen in de gevelstructuur. De kleur moest overeenkomen met het duinzand en passen bij de vegetatie door de seizoenen heen. NPSP heeft daarop een aantal ontwerpideeën gevisualiseerd, waarvan er één is gekozen voor uitvoering. NPSP produceerde vervolgens de benodigde 168 panelen, die door Van de Kolk Montage vakkundig zijn aangebracht op het gebouw.

Het toegepaste materiaal is Nabasco® 8012. Dit is een biocomposiet op basis van versnipperd rietmaaisel, gemalen kalk van drinkwaterbedrijven en een deels bio-based hars. Deze ingrediënten worden eerst tot een homogeen deeg gekneed en vervolgens onder hitte en druk in een mal geperst en uitgehard tot een vormdeel. Dit resulteert in een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur en een lage CO2 voetafdruk.


De toegepaste panelen zijn ontwikkeld in het EU-project WIDER UPTAKE waarin NPSP en Waternet samenwerken voor de ontwikkeling, productie en demonstratie van bio-composietmaterialen en -producten op basis van reststromen uit de watercyclus. Dit project heeft financiering ontvangen van het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 869283.


NPSP

NPSP ontwikkelt en produceert biocomposieten zo veel mogelijk op basis van afvalstromen met de missie om deze gemeengoed te maken als duurzaam alternatief voor conventionele materialen, zoals glascomposieten, aluminium en tropisch hardhout. De merknaam van de materialen is Nabasco®, een acroniem voor Nature Based Composites. NPSP heeft momenteel 10 vaste medewerkers in dienst, naast veelvuldige inzet van stagairs en afstudeerders. NPSP is sinds november 2023 gevestigd in Delft.

Prev:
Next: