arrow_back

Nabasco®Sign high quality and very environmentally friendly biobased circular road sign

Pol Heteren and NPSP present the most environmentally friendly and high-quality traffic sign that shows that top quality and sustainability go well together.

Pol Heteren en NPSP presenteren het meest milieuvriendelijke en hoogwaardige verkeersbord dat laat zien dat topkwaliteit en duurzaamheid goed samengaan.

POL Heteren is een ervaren onderneming gespecialiseerd in alles omtrent verkeer en veiligheid, heeft met NPSP Nabasco®sign ontwikkeld: een duurzaam en kwalitatief hoogwaardig verkeersbord. 

Elk jaar worden er in de markt honderdduizenden borden vervangen en daarmee kan ons duurzame alternatief een grote impact hebben. In plaats van het conventionele aluminium bestaat het Nabasco®sign verkeersbord voor het grootste gedeelte uit restmaterialen. Dat is belangrijk, want wereldwijd stijgt het gebruik van energie en grondstoffen voor producten. Fossiele energiebronnen en conventionele grondstoffen zijn eindig, steeds moeilijker te winnen en veroorzaken milieuproblemen en CO2uitstoot. Met het op de markt brengen van Nabasco®sign hebben Pol Heteren en NPSP hier een antwoord op.


De verkeersborden worden gemaakt van het biocomposiet Nabasco®. De productie is te vergelijken met het maken van een brood. Riet, kalk en hars worden gekneed tot een soort deeg dat geperst wordt. Kalk is een restmateriaal bij het wateronthardingsproces van drinkwaterbedrijven, riet is een restmateriaal uit natuurgebieden in Nederland en biohars wordt op basis van restmaterialen van de biobrandstofindustrie geproduceerd. Het materiaal is een sterk, vormvast en hoogwaardig product met een lange levensduur.

Door het gebruik van biobased restmaterialen heeft het biocomposiet een zeer lage CO2 voetafdruk. Als de restmaterialen op de traditionele manier wordt behandeld worden broeikasgassen door rotting en verwerking in het milieu gebracht waarbij de nuttige materialen zoals vezels afgebroken wordt. In de nieuwe keten worden de natuurlijke vezels gebruikt in een product, hierdoor worden de broeikasgassen ook in het product vastgelegd een CO2-sink. Aan het eind van de levensduur kan het materiaal worden vermalen en weer als belangrijke basisgrondstof in hetzelfde productieproces worden ingezet, een essentiële stap naar de circulaire economie.


In de afgelopen jaren zijn er meerdere pilots uitgevoerd. Elke keer verbeterden we het product totdat het klaar was om er een serieproduct van te maken. Om dat te mogen verkopen moet het aan tal van eisen uit Europese en Nederlandse normen voldoen. Daar voldoen het bord volledig aan. Ook de grijze achterzijde is een verplichting waaraan elk bord moet voldoen. In eerste instantie richten we ons nu op de borden voor gemeenten, maar maatvoeringen voor provincies en rijk zijn in de toekomst zeker mogelijk.

Prev:
Next: