Ga direct naar

Eigenschappen

Eigenschappen

Vezelversterkte kunststof. Een relatief jong materiaal met bijzondere kwaliteiten en nog vele onontgonnen toepassingen. Wat is precies de kracht van composiet?
Sterkte
De sterkte van glasvezelcomposieten ligt door de bank genomen tussen die van aluminium en staal. Composiet is een anisotroop materiaal. Dit betekent dat de mechanische eigenschappen kunnen worden aangepast aan de belastingsrichting. Hierdoor kan je optimaal construeren en gewicht besparen.
Stijfheid
De specifieke buigstijfheid van composiet ligt gemiddeld tussen die van aluminium en staal. Composiet is echter met goedkopere gereedschappen dubbel gekromd te maken, waardoor een hoge buigstijfheid in het product wordt gerealiseerd. Ook is het mogelijk om een sandwich met een kern van schuim te maken, goed voor zeer lichte constructies.
Dichtheid
De dichtheid van composiet ligt tussen de 1,5 en 2,0 kg per dm3, aanzienlijk lichter dan aluminium (2,7) en staal (7,8). Bij zogenaamde ‘specifieke’ mechanische eigenschappen worden de eigenschappen gedeeld door de dichtheid. Deze specifieke eigenschappen waarden zijn van belang wanneer gewicht een belangrijke factor is. De specifieke sterkte van hoogwaardige composieten overstijgt die van metaal.
Impactweerstand
De meeste composieten kunnen veel energie opnemen en zijn daarmee zeer slagvast en impactbestendig. Bestand tegen vandalisme tot kogelvrije constructies.
Hardheid
Thermohardende kunststoffen zijn harder dan thermoplastische. Door het gebruik van speciale harsen en nabewerking van producten, kan de hardheid nog verder worden verhoogd. De hardheid van staal is over het algemeen nog hoger.
Milieubelasting
Composietproducten hebben over het algemeen een bijzonder lange levens- en gebruiksduur. Recycling is vooralsnog beperkt mogelijk, omdat tijdens de productie twee materialen met totaal verschillende eigenschappen – vezel en hars – stevig met elkaar worden verbonden. Indien wordt gewerkt met biologische materialen, kan het product na de gebruiksfase als biomassa worden verwerkt. Bij productie in gesloten malsystemen, wordt de uitstoot van oplosmiddelen met 95% verlaagd.
UV bestendigheid
Composieten zijn relatief goed bestand tegen UV-belasting vergeleken met andere kunststoffen. Er moeten wel afdoende maatregelen worden getroffen i.v.m. verkleuring. Deze maatregelen zijn afhankelijk van de gebruikte hars/ kunststof. Door de mogelijkheid om diverse UV werende additieven toe te voegen kunnen composieten goed in buitentoepassingen worden gebruikt.
Brandveiligheid
De mate van brandveiligheid (brandklasse) is afhankelijk van de soort hars en de soort vezel. Vaak worden toevoegingen gedaan om de brandveiligheid te vergroten. Er zijn hiervoor meerdere opties. Zeer hoge brandveiligheid voor composiet toepassingen is daardoor zeer goed mogelijk in treinen, vliegtuiginterieurs en gevels.
Thermische isolatie
Composieten hebben een hoge isolerende waarde (0,174 W/mK). Als sandwichmateriaal wordt gebuikt, zijn zeer hoge U-waardes te behalen.
Geur
In het algemeen kan polyester nog een tijd naar styreen, het gebruikte oplosmiddel, ruiken. Doordat NPSP gebruik maakt van gesloten maltechnieken, wordt de geuruitstoot na productie sterk gereduceerd.
Kleur
Composietproducten kunnen in alle RAL- en Sikkens-kleuren worden afgewerkt. Met de VA-RTM techniek in dubbele mallen, kunnen beide producthelften in een andere kleur worden uitgevoerd. Dit worden in dezelfde productiegang aangebracht. Ook kunnen producten door en door worden gekleurd, waarbij diepe krassen minder duidelijk zichtbaar zijn in vergelijking met gelakte producten van bijvoorbeeld staal of hout.
Akoestisch
Met natuurvezel versterkte composieten, zoals vlas en hennep, hebben uitzonderlijk goede geluidstrillingdempende eigenschappen. NPSP produceert zo onder andere speaker hoorns. Ook wordt natuurvezelcomposiet gebruikt voor in auto-interieurs.
Elektromagnetisch
Composiet laat elektromagnetische straling goed door. Vooral natuurvezelversterkte composieten verstoren de straling bijna niet. Dit maakt het bij uitstek geschikt voor onder andere radarbehuizing.
Krimp/precisie
De thermische uitzettingscoëfficiënt van composiet is erg laag (40*10-6 /K). De uiteindelijke waarde is afhankelijk van de kwaliteit van de vezel, het soort weefsel en de hechting tussen vezel en matrix.
Vocht
Composiet is – mits goed geproduceerd en afgewerkt – zeer goed bestand tegen vocht. NPSP maakt er onder andere zeilboten mee. Dit geldt ook voor natuurvezelcomposiet, dat is gebruikt voor de sanitaire units voor Staatsbosbeheer.
Translucentie
Composiet kan deels doorzichtig blijven, mits een heldere kwaliteit hars, de juiste vezels en een luchtvrije productietechniek worden toegepast. Heldere hars laat de vezel zichtbaar en verstreken de gewenste uitstraling: speels, chique, robuust of transparant.
Textuur
Er zijn ontelbare oppervlakte dessins mogelijk. De textuur wordt door middel van matten, hoogwaardig freeswerk of stralen tijdens de productie in de mal aangebracht. Indien met heldere harsen wordt gewerkt, bepalen de vezels en de structuur of de opdruk van het weefsels de uitstraling, en kan het composiet een fraaie diepte krijgen.
Vormvrijheid
De vormvrijheid van composieten is bijzonder hoog. Ook voor kleine series is al mogelijk om complexe vormen te construeren. De VA-RTM techniek werkt met dunne, vloeibare hars, waardoor lastige, met vezel ingerichte malholten, goed kunnen worden gevuld. Het is daarnaast ook mogelijk om niet-lossende vormen te produceren. In dat geval worden de delen na het lossen uit de mal naadloos aan elkaar gezet en afgewerkt.
Oplage
NPSP kan produceren in oplagen van één tot enkele duizenden. Relatief lage opstartkosten maken het mogelijk om prototypen en unieke exemplaren op ware grote uit te voeren. Zodra het model aan alle eisen voldoet, wordt de definitieve mal gemaakt en kan de serieproductie van start. Bij grotere oplagen werken we samen met ervaren partners die gebruik maken van aanvullende technieken.
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl