Ga direct naar

Innovaties

Natuurlijke vernieuwer

NPSP wordt gedreven door innovatie. Samen met bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstellingen is ze permanent op zoek naar nieuwe toepassingen en duurzame oplossingen.
Natuurvezels
Als eerste in Nederland gebruikt NPSP, naast glas- en koolstofvezel, ook natuurlijke materialen zoals vlas, jute, hennep en kokos. Natuurlijke vezels vergen minder energie om te produceren en vergen minder chemische middelen om zich te hechten aan de hars. Ook zijn ze beter afbreekbaar na de gebruiksfase van het product. U herkent de milieuvriendelijke composieten van NPSP aan het Nabasco-label.
Lichtgevende en gevoelige producten
Door het gebruik van dubbele mal technieken kan NPSP Composieten elektronica integreren in het materiaal. Zo kunnen LEDís worden geÔntegreerd in met een heldere hars geproduceerde producten waardoor een lichtgevend materiaal ontstaat, die bijvoorbeeld toegepast kunnen worden als gevel met lichtboodschap. Daarnaast kunnen ook sensoren geÔntegreerd worden voor het meten van druk of voor de detectie van aanwezigheid. Een combinatie van de beide mogelijkheden wordt gedemonstreerd in de Colibri Speeltegel.
Groene mobiliteit
Lichte composieten en milieu-innovaties in de transportsector zijn natuurlijke partners. Het vervangen van staal door composiet onderdelen resulteert in voertuigen die lager energiegebruik vergen. Daar bovenop kan, doordat de specifiek stijfheid van natuurvezel composieten hoger is dan die van glasvezel composieten, het gebruik van deze natuurvezel composieten tot 30% lichtere producten leiden. Een aantal interessante innovaties op het gebied van transport die gebruik maken van het lichte composietmateriaal zijn de Solar Car Nuna, de Formula Zero kart en de elektrische scooter van Qwic.
Biohars
Ondersteund door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid werkt NPSP aan de ontwikkeling van volledig biologische composieten. Deze worden gemaakt van natuurlijke vezels en biologische harsen van restproducten uit de suikerindustrie, natuurlijke oliŽn of melkzuur. De grootste uitdaging ligt in het industrieel verwerkbaar maken van deze harsen. Uit onderzoek blijkt dat kostprijzen van biologische harsen en vezels nu al kunnen concurreren met conventionele grondstoffen en dat de milieubelasting zoín 80% lager kan zijn.
Innovatieprijzen
NPSP ontving al meerdere innovatieprijzen, waaronder de zilveren PRIMA Ondernemen Award uit handen van premier Balkenende en een Small Business Innovation Research (SBIR) certificaat uit handen van minister Verburg van LNV.
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl