Ga direct naar

Materialen

Materialen

Vezelversterkte composieten, van nature een samengesteld materiaal. Maar waar wordt composiet nu precies van gemaakt?NABASCO N3010
Nabasco N-3010 combineert natuurlijke vezels met een polyester (op aardolie
gebaseerde) hars. Het is ons instapmodel voor natuurlijke materialen.
De milieuvoordelen van natuurvezels worden in dit materiaal gecombineerd
met de ruime mogelijkheden van polyester harsen.
NABASCO N5010
Nabasco N-5010 combineert natuurlijke vezels met een grotendeels op
natuurlijke grondstoffen gebaseerde polyester hars. Dit is op het moment
ons materiaal met het grootste aandeel biobased grondstoffen. Ontwikke-
lingen zijn gaande om dit aandeel verder te verhogen.
NABASCO N8010
Nabasco8010 is een esthetisch en milieuvriendelijk bio/circulair materiaal. De basis bestaat uit vezels die elders niet meer gebruikt kunnen worden. Dit kunnen reststromen uit de kledingindustrie, landbouw en landschap zijn. Door het toepassen van deze vezels en een biohars, in plaats van op aardolie gebaseerde hars, ontstaat een biobased composiet met een zeer lage CO2 voetafdruk.
Aramide
Aramide is een hightech vezel die zeer veel energie kan opnemen. Met aramide versterkte producten zijn hierdoor bijzonder slagvast. Een bekende handelsnaam van aramide is Kevlar.
Balsa
Kops balsahout is een milieuvriendelijk en zeer goed sandwichmateriaal, waarmee zeer stijve en lichte producten kunnen worden gemaakt.
Biohars
Biohars wordt gemaakt van restproducten van de suikerindustrie, natuurlijke oliŽn of melkzuur. NPSP doet onderzoek naar grootschalige toepassingen van biohars.
Epoxy
Epoxyhars is een hoogwaardige, heldere hars. Het is sterk, slijtvast en hecht aan vrijwel iedere ondergrond, zonder deze aan te tasten. Epoxyhars krimpt niet bij uitharding.
GeÔntegreerde elektronica
Composieten worden onder lage druk en bij lage temperatuur geproduceerd. Hierdoor kunnen elektronica en sensoren tijdens de productiefase naadloos in het product worden gelamineerd.
Gelcoat
Gelcoat wordt gebruikt als toplaag bij polyesterproducten en wordt altijd als eerste in de mal aangebracht. Na het lossen van het product uit de mal is deze direct afgewerkt en hoeft meestal niet meer gelakt. Gelcoat kan iedere gewenste kleur hebben, maar ook helder zijn.
Glasvezel
De meest gebruikte Ďklassiekeí vezel om polyesterhars te versterken.
Hars
Materiaal dat de matrix vormt waarin de vezels worden ingebed in een hard en mooi glad product. Gebruikte harsen zijn polyester, vinylester, epoxy en op nog kleine schaal biohars.
Heldere hars
Door het gebruik van heldere hars blijft de vezel zichtbaar en kunnen zelfs lichtdoorlatende constructies worden gerealiseerd. Dankzij de transparante hars kan je als het ware Ďiní het laminaat kijken. Dit biedt oneindig veel mogelijkheden voor het uiterlijk en uitstraling van het eindproduct. Van de typische carbon-look tot een natuurlijk voorkomen, door gebruik van (gekleurde) natuurvezels. En van met bloemetjes bedrukte stof tot aluminium weefsel, waarbij diepte kan worden gecreŽerd.
Inserts
Inserts van hout, metaal of kunststof kunnen zowel tijdens de productie worden meegegoten of na productie worden aangebracht. Denk hierbij aan binnen- of buitendraad, delen van scharnieren, houten platen/blokken om andere delen aan te schroeven, etc.
Carbon
Hoogwaardige vezel met een zeer hoge sterkte en stijfheid. Wordt gebruikt voor het maken van constructie waarbij gewicht van groot belang is.
Natuurvezel
NPSP gebruikt natuurlijke vezels, waaronder vlas, hennep, kokos, jute en sisal, als alternatief voor glasvezel. Dit levert zowel technische als milieuvoordelen op. NPSP maakt al diverse commerciŽle producten met natuurvezel en werkt hard aan de verdere ontwikkeling van de vezels. Het gebruik van natuurvezel is relatief nieuw en heeft nog een enorm groeipotentieel.

Door natuurvezel in te bedden in heldere hars, kunnen hoogwaardige producten met een warme uitstraling worden geproduceerd. Natuurvezels kunnen ook goed worden gekleurd, wat in combinatie met een heldere hars een opvallend verschijningen oplevert.
Pigmenten
Pigment wordt gebruikt om de gelcoat toplaag te kleuren in een RAL- of Sikkens-kleur.
PIR/PUR/PVC
De hardschuimen PIR, PUR en PVC worden gebruikt om een objecten met een dikkere wand te maken. Het schuim wordt als kernmateriaal in een sandwich ingebracht. Het schuim zorgt tevens voor extra stijfheid bij grote vlakke oppervlakten.
Polyester
Polyester is een zeer gangbare thermohardende hars.
Vinylester
Vinylester is een hoogwaardigere hars die wordt gebruikt voor toepassingen waarbij polyester niet voldoet. Vinylester is bestand tegen zeer hoge en lage temperaturen en is bijzonder taai.
Zeefdruk
Via zeefdruk kan op het eindproduct een logo of patroon worden geprint.
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl