Ga direct naar

Gerda Verburg onthult Nabasco® Low Chair

  
MEI/11
Gerda Verburg onthult Nabasco® Low Chair van Pastoe tijdens 100% design Rotterdam

Rotterdam 26 mei - Oud-minister van Landbouw Gerda Verburg heeft vandaag bij de opening van de beurs 100% Design in Rotterdam een milieuvriendelijke variant van de Low Chair van Pastoe onthuld. Uniek aan deze duurzame co-creatie is dat de hele waardeketen bestaat uit Nederlandse bedrijven: een initiatief van Gerda Verburg, Vlas van van de Bilt, kennis van NPSP en een ontwerp van Pastoe. Gerda Verburg: NPSP Composieten BV is een van de koplopers van Biobased Economy. Ik hoop dat zij de komende jaren juist in design in staat zullen blijken het peloton grote bedrijven mee te trekken, want Biobased Economy heeft de toekomst.
 


Pastoe LC03
De comfortabele Low Chair LC03, in 2003 ontworpen door Maarten Van Severen en Fabian Schwaerzler voor Pastoe, heeft een milieuvriendelijke variant waarbij de glasvezels van de zitting vervangen zijn door vlas. De lange, en daardoor extra sterke vlasvezels worden gebruikt in combinatie met een transparante hars, waardoor de structuur zichtbaar blijft. Aan het einde van de levensduur kan de stoel gebruikt worden als biomassa en levert daarmee groene energie. Directeur Pastoe, Remco van der Voort: Kwaliteit en duurzaamheid zijn al bijna honderd jaar de uitgangspunten van Pastoe. Duurzaamheid kan gezien worden in zowel visuele als functionele vorm. Het is algemeen bekend dat hulpbronnen schaars worden en daar dienen we verantwoord mee om te gaan. Om haar steentje bij te dragen zoekt Pastoe naar nieuwe ontwikkelingen en productiemethoden. De LC03 is daar een mooi voorbeeld van.  

Gerda Verburg
Als ex-minister van het Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit heeft zij mede het initiatief genomen die leidt tot de biobased economy. In zo'n biobased economy vervangt biomassa een deel van de aardolie in de productie van specifieke grondstoffen en worden planten ingezet voor de productie van hoogwaardige chemische producten. NPSP Composieten heeft haar biobased materiaal Nabasco ontwikkeld met ondersteuning door het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselveiligheid via het Small Business Innovation Research (SBIR) programma. In het SBIR heeft de overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek bij het innovatieve bedrijfsleven uitbesteed. Verburg stelde aangenaam verrast te zijn over de veelbelovende inzendingen, waaronder Nabasco. Daarnaast was zij zeer te spreken over de Pastoe LC03: “Er zijn twee soorten duurzaamheid. Een product moet sterk zijn en lang mee gaan, maar ook biologisch afbreekbaar zijn. De stoel voldoet aan al deze eisen.” Ook over de esthetische kwaliteiten van de LC03 was zij lovend: ”Biobased producten veranderen langzaam van een lelijk eendje in een mooie zwaan. Ik verhuis binnenkort naar Rome waar ik permanent vertegenwoordiger bij de FAO (Food and Agriculture Organisation) wordt. De stoel zou prachtig staan in mijn werkkamer.“
 
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl