Ga direct naar

Kunststof auto komt eraan

  
NOV/07
NPSP ontwikkelt biologische hars voor auto van de toekomst

NPSP onderzoekt het gebruik van biobased vezelversterkte kunststoffen voor de carrosserie van treinen en auto’s. Hierdoor kan de milieubelasting van de transportsector verder worden teruggedrongen.

Door het gebruik van bio-based vezelversterkte kunststoffen voor de carrosserie van auto’s kan een volgende stap worden gezet in het terugdringen van de milieubelasting van het autoverbruik. Deze kunststoffen zijn licht en toch sterk, flexibel in design, buiten toepasbaar en na de gebruiksfase door verbranding in groene stroom om te zetten. De technische en economische haalbaarheid van deze toepassing is onderzocht en aangetoond door NPSP Composieten in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.  

NPSP Composieten produceert nu al de neuzen voor de Koploper, de nieuwste intercitytreinen van de Nederlandse Spoorwegen. Door een nieuw ontwerp en een innovatieve productiemethode wordt een aanzienlijke gewichts- en kostenbesparing gerealiseerd. Uit onderzoek van NedTrain blijkt dat per kilo gewichtsbesparing een energiekostenreductie van 50 eurocent per jaar wordt bereikt, waarmee tevens de CO2 uitstoot per kilometer wordt beperkt. Vezelversterkte composiet kan in iedere vorm worden gemodelleerd en is daarmee bij uitstek geschikt voor producten met hoge eisen op het gebied van design, waaronder auto’s en architectonische toepassingen.
  
Trabant
Voordat de aardolie economie in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw haar intrede deed, heeft Henry Ford een autocarrosserie gemaakt op basis soja olie. Vanwege de opkomst van op aardolie gebaseerde chemische techniek zijn verdere ontwikkelingen van harssystemen op biologische basis gestopt. Later is in het voormalige Oost-Duitsland de Trabant ontwikkeld op basis van katoenvezel. Ondanks de vervuilende tweetakt motor was de Trabant met haar lichte, roestvrije carrosseriedelen haar tijd ver vooruit.
Moezelhavenweg 9 | 1043 AM Amsterdam | The Netherlands | +31 (0)6 5 2345 020 of +31 (0)6 27 17 2994 | info@npsp.nl